Stół śniadaniowy czasem chlebem stoi - szybkie, wegańskie pasty do chleba.



Mój śniadaniowy stół czasem chlebem stoi, posmarować go czymś trzeba. Najlepiej pastą, co zawiera znaczące ilości białka roślinnego. Skąd biorę białko? Np. z cieciorki, bobu i czerwonej soczewicy. Przygotowanie zajmuje 5-10 min.  O ile ugotujesz wcześniej cieciorkę, bób, soczewicę. Możesz czasem posiłkować się puchą, ale wiadomo, że najlepiej smakuje jak się samemu zrobi.
Wystarczy wszystko smiksować, ale nie na gładką masę. Niech coś chrupie.

Pasta żółta:
- ugotowana (ewentualnie gotowana ze słoika) cieciorka, prażony słonecznik i sezam, olej słonecznikowy, sól, pieprz, oregano. 

Pasta zielona:
- ugotowany cały bób, prażony słonecznik, zdrowo tłuściutki orzech brazylijski, ewentualnie czosnek, sól, pieprz, oregano lub rozmaryn, odrobinę soku z cytryny.

Pasta czerwona:
- ugotowana soczewica czerwona (gotuje się najkrócej ze strączkowych, bo  ok. 10 min), czosnek, świeża papryka, pomidor malinowy, prażone fistaszki, olej słonecznikowy (ewentualnie inny, ryżowy, oliwa), sól, pieprz, sambal lub chilli papryczka (jeśli lubisz ostre), sól, pieprz, posiekana na koniec świeża kolendra lub pietruszka. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomidorowa pasta z białej fasoli, podpłomyki, chrupiąca sałatka

Różowo żółte curry z cukinii, soku z buraka, cieciorki i lubczyku z makaronem

Pysznie prosta pasta z cieciorki, marchewki i buraka do chleba