Groch nie tylko kapustą z grochem stoi - pasta z grochu do chleba (wersja wegańska).


Kocham chleb, jego chrupiącą skórkę. Lubię go posmarować czymś pożywnym. Kanapki mogą wtedy stanowić pełnowartościowy posiłek. Hummusy, pasztety z soczewicy wymagają odrobinę więcej przygotowań i wprawy. Grochu nie trzeba moczyć przez całą noc, szybko się gotuje. Groch ma sam w sobie bardzo wyraźny smak, wystarczy ugotować go z odrobiną oleju słonecznikowego, majerankiem i pieprzem (około 40 min.), dodać zrumienione z cebulą i rozmarynem pieczarki. Wymieszać, poczekać aż ostygnie i nakładać na kanapki. Na wierzch polecam położyć ugniecione z solą plasterki świeżej cukinii lub kiszonego ogórka. Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomidorowa pasta z białej fasoli, podpłomyki, chrupiąca sałatka

Różowo żółte curry z cukinii, soku z buraka, cieciorki i lubczyku z makaronem

Pysznie prosta pasta z cieciorki, marchewki i buraka do chleba