Chłodną wiosną dalej jem zupy - zupa z zielony groszkiem.



Najpierw jesz oczami. To ładna i smaczna oraz rozgrzewająca zupa. Choć zdjęcie tego nie oddaje. Przekonasz się o tym, jeśli tylko znajdziesz 12-15 min, czyli czas, jaki zajmuje Ci gotowanie ryżu. 

Zacznij od wstawienia wody na zupę (2 litry), w tym czasie zetrzyj marchew, pokrój cukinie, jedną cebulę, ząbek czosnku. Wrzuć do wrzątku, posól. Po chwili dodaj mrożony zielony groszek i zieloną pastę curry (płaska łyżkę, jeśli lubisz ostre potrawy, łyżeczka, jeśli umiarkowanie ostre). Po 10 minutach zabiel zupę mleczkiem kokosowym (pół szklanki) i popieprz. I gotowe. Jedź z ryżem jaśminowym. Smacznego.

Ps Zabrakło w przepisie świeżej natki kolendry. Koniecznie dodaj na końcu.

Potrzebne ci:
- średnia cukinia
- średnia marchew
- średnia cebula
- opakowanie mrożonego groszku
- ząbek czosnku
- pasta curry (łyżka płaska)
- pół szklanki mleczka kokosowego
- pieprz

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomidorowa pasta z białej fasoli, podpłomyki, chrupiąca sałatka

Różowo żółte curry z cukinii, soku z buraka, cieciorki i lubczyku z makaronem

Pysznie prosta pasta z cieciorki, marchewki i buraka do chleba