Chłodną wiosną dalej jem zupy - zupa z zielony groszkiem.
Najpierw jesz oczami. To ładna i smaczna oraz rozgrzewająca zupa. Choć zdjęcie tego nie oddaje. Przekonasz się o tym, jeśli tylko znajdziesz 12-15 min, czyli czas, jaki zajmuje Ci gotowanie ryżu.
Zacznij od wstawienia wody na zupę (2 litry), w tym czasie zetrzyj marchew, pokrój cukinie, jedną cebulę, ząbek czosnku. Wrzuć do wrzątku, posól. Po chwili dodaj mrożony zielony groszek i zieloną pastę curry (płaska łyżkę, jeśli lubisz ostre potrawy, łyżeczka, jeśli umiarkowanie ostre). Po 10 minutach zabiel zupę mleczkiem kokosowym (pół szklanki) i popieprz. I gotowe. Jedź z ryżem jaśminowym. Smacznego.
Ps Zabrakło w przepisie świeżej natki kolendry. Koniecznie dodaj na końcu.
Potrzebne ci:
- średnia cukinia
- średnia marchew
- średnia cebula
- opakowanie mrożonego groszku
- ząbek czosnku
- pasta curry (łyżka płaska)
- pół szklanki mleczka kokosowego
- pieprz
Komentarze
Prześlij komentarz