Koncentrat pomidorowy, prażony słonecznik i kalarepa - zaskakujące smakiem proste danie (#teamprazonyslonecznik).


Żartujecie już z mojego dodawania prażonego słonecznika do prawie do wszystkich potraw
(#teamprazonyslonecznik). A on tak pysznie smakuje w różnych kombinacjach.
Uwalniane podczas prażenia olejki eteryczne podkręcają orzechowość w potrawie i mogę przez to mniej
solić. Czysty zysk. :)
Słonecznik to źródełko fitosteroli (322 mg/100 g), skutecznie obniżających poziom "złego" cholesterolu
(LDL w surowicy krwi), przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy. Ta pesteczka to też dobry
nośnik witaminy E (35 mg/100g).




WARTOŚCI ODŻYWCZE ZIAREN SŁONECZNIKA (W 100 G)
Wartość energetyczna - 584 kcal
Białko ogółem - 20.78 g
Tłuszcz - 51.46 g
Węglowodany - 20.00 g (w tym cukry proste 2.62 g)
Błonnik - 8.6 g
WITAMINY
Witamina C - 1.4 mg
Tiamina – 1.480 mg
Ryboflawina – 0.355 mg
Niacyna - 8.335 mg
Witamina B6  - 1.345 mg
Kwas foliowy -  227 µg
Witamina A – 50 IU
Witamina E – 35.17 mg
MINERAŁY
Wapń – 78 mg
Żelazo - 5.25 mg 
Magnez - 325 mg
Fosfor - 660 mg 
Potas - 645 mg
Sód – 9 mg 
Cynk - 5 mg
KWASY TŁUSZCZOWE
nasycone - 4.455 g
jednonienasycone - 18.528 g    
wielonienasycone - 23.137 g
(Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference)
To moje ostatnie odkrycie zastosowania prażonych ziaren słonecznika w ultra prostym przepisie -
w paście z koncentratem pomidorowym  i kalarepą. Zdjęcia potrawy nie zobaczycie, powodem tego
jest przede wszystkim moje łakomstwo.
Potrzebujesz:
- koncetratu pomidorowego (1 czubata łyżka)
- ziaren słonecznika (1/3 szklanki)
- kalarepy (średniej)
- oliwy o ulubionym aromacie lub innego oleju roślinnego (łyżka)
- ryżu i soczewicy czerwonej (po pół szklanki lub więcej w zależności od Twoich możliwości i
zwyczajowej potrzeby nakładania dokładki)
- soli i pieprzu oraz chilli świeżego lub w proszku.
Wystarczy wrzucona do blender łyżka czubata  pomidorowego (źródło antyrakowego likopenu),
1/3 szklanki prażonych ziaren słonecznik, sól, pieprz, szczypta chilli, dwie łyżki wody, łyżka oliwy
jakkolwiek aromatyzowanej (czosnkiem, suszonym pomidorem czy rozmarynem) lub oleju dowolnego
oleju roślinnego. Miksujemy i wrzucamy na patelnie z utartą na grubym oku kalarepą (super źródło
witaminy C), mieszając chwilę i gotowe!
Ostatnio jadłam tę potrawę, będącą dobrym źródłem witaminy E, C i likopenu z ugotowanym z soczewicą
ryżem i czarnymi oliwkami na rukoli. 
Smacznego. ;)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomidorowa pasta z białej fasoli, podpłomyki, chrupiąca sałatka

Różowo żółte curry z cukinii, soku z buraka, cieciorki i lubczyku z makaronem

Pysznie prosta pasta z cieciorki, marchewki i buraka do chleba