Prosty farsz warzywny z kapusty, cebuli, marchewki z czerwoną fasolą - do nośników glutenu, bądź ryżu, kaszy gryczanej czy ziemniaków.
Kręci mnie temat obróbki prostych warzyw, korzeniowych i kapustnych. #fetazniczego na całego!
Nie odmawiam sobie zatem kapusty białej znanej ze swoich właściwości prozdrowotnych.
Jest bardzo dobrym źródłem witaminy K1 (poprawia krzepliwość krwi, 100g pokrywa 80% zapotrzebowania), witaminy C, A, witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 i B9 (kwas foliowy) i składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, fosfor, potas i mangan. Zawiera również cenne fitozwiązki o działaniu antynowotworowym.
Poprawia perystaltykę jelit (przez zawartość błonnika), pozwala utrzymać stały poziom glukozy we krwi (ważne nie tylko dla diabetyków), a obniża poziom cholesterolu LDL we krwi. Wspiera układ odpornościowy i krwionośny oraz nerwowy. Ma właściwości odkwaszające (alkalizujące).
Źrodło: http://www.odzywianie.info.pl
Po małej dawce wiedzy przejdę do meritum.
Potrzebujesz, by cieszyć się tym smakiem nieraz, a kilka razy:
- dwóch cebuli
- dwóch ząbków czosnku
- dwóch łyżek koncentratu pomidorowego
- główki kapusty białej
- dwie marchewki
- jednej puszki czerwonej fasolki, bądź szklanki namoczonej wcześniej i ugotowanej
- dwie łyżki oleju
- łyżeczkę tymianku
- łyżeczkę czubatą curry w proszku
- łyżeczkę kuminu
‐ 1/2 łyżeczki pieprzu
- garść natki pietruszki i/lub kolendry
Uduś na dużej patelni cebulę pokrojoną w pióra z siekanym czosnkiem i przyprawami. Dodaj tartej marchwi i pokrojonej w kostkę lub paski kapusty. Dodaj trochę wody i duś. Jak warzywa zmiękną dodaj fasolę, koncetrat i duś jeszcze 10 minut. Ewentualnie na koniec zetrzyj odrobinę imbiru. I zostaw na kolejne kilka minut. Natkę dodaj na końcu, już po nałożeniu na talerz.
Jedz z czym lubisz. Pajdą chleba, puree z ziemniaków, ziemniakami na kilka innych sposobów, kasza gryczaną, ryżem, czy nośnikami glutenu. 😉
Smacznego!
Potrzebujesz, by cieszyć się tym smakiem nieraz, a kilka razy:
- dwóch cebuli
- dwóch ząbków czosnku
- dwóch łyżek koncentratu pomidorowego
- główki kapusty białej
- dwie marchewki
- jednej puszki czerwonej fasolki, bądź szklanki namoczonej wcześniej i ugotowanej
- dwie łyżki oleju
- łyżeczkę tymianku
- łyżeczkę czubatą curry w proszku
- łyżeczkę kuminu
‐ 1/2 łyżeczki pieprzu
- garść natki pietruszki i/lub kolendry
Uduś na dużej patelni cebulę pokrojoną w pióra z siekanym czosnkiem i przyprawami. Dodaj tartej marchwi i pokrojonej w kostkę lub paski kapusty. Dodaj trochę wody i duś. Jak warzywa zmiękną dodaj fasolę, koncetrat i duś jeszcze 10 minut. Ewentualnie na koniec zetrzyj odrobinę imbiru. I zostaw na kolejne kilka minut. Natkę dodaj na końcu, już po nałożeniu na talerz.
Jedz z czym lubisz. Pajdą chleba, puree z ziemniaków, ziemniakami na kilka innych sposobów, kasza gryczaną, ryżem, czy nośnikami glutenu. 😉
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz