Aromatyczny gulasz z warzyw korzeniowym z zieloną soczewicą

Nie tylko czerwoną soczewicą i tofu mój dom żyje. Zielona soczewica wymaga chwilki dłużej w kuchni. Ale czemu jej tej chwili nie poświęcić. Urozmaicenie jest kluczowe w zdrowym żywieniu.
Jeśli chcesz i Ty namocz zatem szklankę soczewicy. W tym czasie pokrój w kostkę włoszczyznę, czyli dwie marchewki, selera, dwie pietruszki. Dwie cebule pokrój w ósemki. Posiekaj dwa ząbki czosnku i paluszek imbiru. Rozgrzej olej słonecznikowy dodaj po pół łyżeczki garam masali, papryki ostrej, curry w proszku, nasion kuminu oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Wrzuć po chwili cebulę, imbir i czosnek. Jak zmiękną dodaj pozostałe składniki. Duś kilka minut, po czym dodaj  łyżkę musztardy francuskiej. Zestaw warzywa z gazu, po czym ugotuj soczewicę przez godzinę (jest czas na godziną praktykę jogi przed jedzeniem,  uwzględnij pobudzające pozycje skrętne i wygięcia do tyłu dla poprawy perystaltyki jelit 😉). Gdy się soczewica już będzie miękka, dodaj warzywa z patelni, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.  Duś jeszcze kilka minut. Po czym odstaw na 20 minut, niech się składniki przegryzą. Poćwicz cierpliwość albo jednak jedz od razu.  Na drugi dzień farsz i tak będzie dużo lepszy. Jedz z czym lubisz, ryżem, kaszą gryczana, ziemniakami, czy z pajdą chleba. Dla dodania lekkości daniu polecam urozmaicić je na koniec, na talerzu łyżką pesto z liści kalarepy i natki pietruszki. Przepis znajdziesz tu: 

https://fetazniczego.blogspot.com/2020/04/pesto-z-natki-pietruszki-i-lisci.html?m=1
Smacznego! 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomidorowa pasta z białej fasoli, podpłomyki, chrupiąca sałatka

Różowo żółte curry z cukinii, soku z buraka, cieciorki i lubczyku z makaronem

Pysznie prosta pasta z cieciorki, marchewki i buraka do chleba