Choć na talerzu różowo - pasta z białej fasoli z kiszonymi burakami.

Kończę słoiczek kiszonych buraków. Nic z niego się nie zmarnuje.
Dlatego pół szklanki probiotycznego eliksiru dla moich flaszków dodam do pasty z fasoli.

Potrzebujesz:
- dwie szklanki fasoli białej (ew. dwie puszki)
- pół szklanki soku z buraków kiszonych
- kilka plastrów buraka kiszonego
- dwie średnie cebule
- jeden ząbek czosnku
- 1/3 szklanki pestek prażonych słonecznika
- łyżeczkę majeranku, ewentualnie czerwonej papryki w proszku, pół łyżeczki czarnego
- 2 - 3 łyżki oleju

Miksuję jeszcze ciepłe prażone pestki słonecznika.
Na patelni duszę na oleju cebule pokrojone w pióra z czosnkiem i przyprawami. Gdy zmiekną dodaję je do miksera z fasolą i słonecznikiem oraz fermentowanym sokiem i kilkoma plastrami buraków.
Miksuję na gęstą, niegładką masę.
Jem z ulubionym pieczywem albo takim jest mi dane jeść w dobie niewybrzydzania.
Czas wykonania to nie więcej niż 10 - 15 minut.









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pomidorowa pasta z białej fasoli, podpłomyki, chrupiąca sałatka

Różowo żółte curry z cukinii, soku z buraka, cieciorki i lubczyku z makaronem

Pysznie prosta pasta z cieciorki, marchewki i buraka do chleba