Makaron z groszku, z warzywami i pesto z naci rzodkiewki i pietruszki


Gdy ostaną Ci się po zużyciu różyczek kalafiora twardsze części głąbu i liście, łodyżki jarmużu, a po rzodkiewce nać to wiedz, że to szybkie danie jest dla Ciebie.

Nie podam pełnego przepisu, a koncept. Obiad z resztek to makaron z groszku, z marchewką, mniej ładnymi częściami kalafiora i jarmużu z pesto z naci rzodkiewki i pietruszki.

Wystaczy poddusić na oleju słonecznikowym z świeżym lubczykiem i oregano, cienkie talarki z jednej marchewki, z kilkoma łodyżkami jarmużu oraz pozostałymi po różyczkach twardszymi, mniej ładnymi częściami całego kalafiora, ugotowanego wcześniej na parze.

W tym czasie przygotuj pesto. Potrzebujesz do tego:
- 1/3 szklanki prażonych pestek słonecznika
- 1 - 2 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy
- odrobina soku z cytryny
- po garści naci rzodkiewki i pietruszki
- ząbka czosnku
- odrobiny ciepłej wody
- szczypty chilli (jesli chcesz)

Miksujesz najpierw jeszcze ciepłe prażone pestki z czosnkiem, potem dodajesz zielone, mokre i ewentualnie pikatne. Znowu miksujesz na niejednorodną, gęstą masę. Wystarczy na kilka porcji.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomidorowa pasta z białej fasoli, podpłomyki, chrupiąca sałatka

Różowo żółte curry z cukinii, soku z buraka, cieciorki i lubczyku z makaronem

Pysznie prosta pasta z cieciorki, marchewki i buraka do chleba