Szybka pasta z botwinką i pieczarkami


Szybki przepis na pastę po 4 godzinnym treningu rowerowym zawierać winien w sobie nie więcej niż 5 składników, coś z buraka, źródło białka, coś zdecydowanie słonego, np. sos sojowy (choć wybrałam ten z mniejszą zawartością soli).

Z ciekawostek jedzenie buraków lub picie soku z buraków to taki naturalny doping. Za poprawę formy sportowej odpowiadają azotany i azotyny w nim zawarte. To z nich powstaje tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne. 

Potrzebujesz (najlepiej nie sugeruj się za bardzo gramaturą, dodawaj na oko):
- opakowanie dobrego makaronu spaghetti
- liści z pęczka botwinki i jej buraczków (5-6 buraczków i nać z nich)
- pieczarek (6 - 8 pieczarek)
- oliwy (2 łyżki) + kilka kapek polanych po nałożeniu na talerz
- sosu sojowego (2 łyżki)

Buraczki gotujesz na parze. W tym czasie gotujesz makaron, smażysz pieczarki na oliwie, w trakcie dodajesz sosu sojowego (1  łyżka), i myjesz liście botwinki ( łodyżki wykorzystam w innym daniu). 
Do pieczarek wrzucasz makaron, ile potrzebujesz, dodajesz jeszcze łyżkę soku sojowego, liście botwinki i jeszcze chwilkę dusisz. 
Do makaronu, by był pełnowartościowy możesz dodać ulubiony składnik białkowy- np. tofu, fasolę białą ugotowaną, tempeh (najlepiej podsmażyć razem z pieczarkami).



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pomidorowa pasta z białej fasoli, podpłomyki, chrupiąca sałatka

Różowo żółte curry z cukinii, soku z buraka, cieciorki i lubczyku z makaronem

Pysznie prosta pasta z cieciorki, marchewki i buraka do chleba