Pomidorowo - rozmarynowy gulasz z kapustą i soczewicą
Już wspominałam w poprzednich przepisach o wartości odżywczej i właściwościach przecizapalnych kapusty białej. Dlatego teraz przejdę do meritum.
Kocham proste, treściwe i szybkie, prawie samo się robiące dania. Dlatego powstał ten blog. Spisuję tu, co wychodzi z mojej kuchni.
To kolejne moje #fetazniczego.
Potrzebujesz kilku składników:
- główki kapusty białej (młodej teraz)
- kilku marchewek
- 2 - 3 cebule
- szklanki czerwonej soczewicy
- około 4 łyżek pestek słonecznika
- 1 dużego malinowego pomidora
- suchego (1 łyżeczkę) lub świeżego (gałązkę) rozmaryny, tymianku
- łyżeczkę kurkumy w proszku
- 2 - 3 łyżki oliwy
Nastawiasz duży gar z 3 szklankami wody na dnie oraz czajnik wody. W czasie, gdy woda się gotuję, kroisz na grubą kostkę kapustę, marchewki w talarki, cebulę np. w ósemki. Razem wrzucasz do garnka (nie smażę nic wcześniej, tylko gotuję, danie będzie lżejsze, łatwostrawne). Dodajesz przyprawy i oliwę, gotujesz kilka minut, potem wrzucasz soczewicę (uprzednio przepłukaną) i dolewasz wody, by mogła się w tym płynie zanurzyć i ugotować.
W tym czasie prażysz pestki słonecznika. Miksujesz z pomidorem i solą.
Dodajesz na koniec do odpowiednio ugotowanej (po około 20 minutach) kapusty i od razu wyłączasz gaz.
Daj je chwilę. Niech zawiążą się smaki.
I jedz, jak lubisz. Ja kocham ryż jaśminowy. Niewielką pracą masz danie wegańskie, sycąca, niemdłe i bezglutenowe przy okazji.
Komentarze
Prześlij komentarz