Bardzo prosty farsz z dyni hokkaido i imbiru do ryżu, do wytrawnej jaglanki, do ryżosoczewicy





Jesień to dynia hokkaido, kolorem, teksturą, byciem wdzięczną bazą dla imbiru, sosu sojowego czy curry, mleczka kokosowego.

Jest zdrowa m.in. przez wysoką zawartość karotenoidów, mających właściwości antyoksydacyjne.

Danie ma być wege, proste, smaczne, szybkie i odżywcze. Takie są założenia bloga.

Potrzebujesz na kilka porcji farszu:
- dyni hokkaido
- cebuli czerwonej
- paluszka imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki oleju
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki prażonego sezamu
- czarnego pieprzu

Najpierw dusisz na dużej patelni, na oleju cebulę pokrojoną w piórka lub kostkę. W tym czasie kroisz dynie, ze skórką of kors. Wrzucasz kostki dyni, starty palec imbiru, dodajesz mielonego pieprzu, i szklankę wody. Niech popyrka na mocnym ogniu 10 min. Pomieszaj i ewentualnie dodaj wody. Jak dynia zmięknie, zredukuje, dodaj sosu sojowego i prażonego sezamu. Wymieszaj i gotowe. Posyp ulubionym zielonym, jeśli chcesz, natką kolendry, pietruszki. 

Farsz z dyni znalazł zastosowanie w jaglance, przygotowanej w trakcie jego gotowania, z czerwoną soczewicą, marchewką, cebulą czerwoną.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomidorowa pasta z białej fasoli, podpłomyki, chrupiąca sałatka

Różowo żółte curry z cukinii, soku z buraka, cieciorki i lubczyku z makaronem

Pysznie prosta pasta z cieciorki, marchewki i buraka do chleba