Bardzo prosty farsz z dyni hokkaido i imbiru do ryżu, do wytrawnej jaglanki, do ryżosoczewicy
Jest zdrowa m.in. przez wysoką zawartość karotenoidów, mających właściwości antyoksydacyjne.
Danie ma być wege, proste, smaczne, szybkie i odżywcze. Takie są założenia bloga.
Potrzebujesz na kilka porcji farszu:
- dyni hokkaido
- cebuli czerwonej
- paluszka imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki oleju
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki prażonego sezamu
- czarnego pieprzu
Najpierw dusisz na dużej patelni, na oleju cebulę pokrojoną w piórka lub kostkę. W tym czasie kroisz dynie, ze skórką of kors. Wrzucasz kostki dyni, starty palec imbiru, dodajesz mielonego pieprzu, i szklankę wody. Niech popyrka na mocnym ogniu 10 min. Pomieszaj i ewentualnie dodaj wody. Jak dynia zmięknie, zredukuje, dodaj sosu sojowego i prażonego sezamu. Wymieszaj i gotowe. Posyp ulubionym zielonym, jeśli chcesz, natką kolendry, pietruszki.
Farsz z dyni znalazł zastosowanie w jaglance, przygotowanej w trakcie jego gotowania, z czerwoną soczewicą, marchewką, cebulą czerwoną.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz