Gęsta zupa z soczewicy, jarmużu i dyni

Dynio hokkaido wyznaję Ci miłość łasuszą, zwłaszcza, gdy towarzyszy Ci jarmuż. 

Jesień drepczę do nas, wieczory coraz chłodniejsze. Sezon gorących zup uważam zatem za otwarty. 

Potrzebujesz do zrobienia gęstej, pożywnej, a szybkiej zupy:
- dwie pełne garście pokrojonych liści jarmużu 
- dyni hokkaido (nie obieraj ze skórki)
- dużą cebulę
- szklankę soczewicy czerwonej
- przypraw, jakie lubisz, po płaskiej łyżeczce lub gałązce np. rozmarynu, tymianku, oregano oraz łyżeczce kurkumy i/lub curry w proszku i ewentualnie papryki wędzonej i dwie szczypty pieprzu.
- dwie łyżki ulubionego oleju.

Najleniwiej wrzucasz pokrojoną dynię, cebulę, przepłukaną soczewicę do jednego gara z przyprawami i solą, zalewasz czajnikiem wrzątku. Gotujesz 15-30 min. W tym czasie przygotowujesz ulubiony ryż albo makaron, może być też ryżowy oraz smażysz na patelni na oleju jarmuż, kilka minut. Pod koniec gotowania jarmuż dodajesz do zupy.
 
I gotowe. Smacznego! 







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomidorowa pasta z białej fasoli, podpłomyki, chrupiąca sałatka

Różowo żółte curry z cukinii, soku z buraka, cieciorki i lubczyku z makaronem

Pysznie prosta pasta z cieciorki, marchewki i buraka do chleba