Krem z buraków, kapusty i soczewicy czerwonej.




Dwa składniki, które bardzo lubię łączyć i zamieniać w gęstą zupę - krem, to buraki i soczewica czerwona.

Soczewica służy mi jako źródło białka w mojej diecie wege i jako cudny zagęszczacz dań, szybko gotujacy się, bo tylko 10 min, którego nie trzeba namaczać, a tylko wypłukać.

Potrzebujesz kilku składników na spory gar gęstej zupy:

- ugotowanych wcześniej na parze 5 buraków

- dużą cebulę 

- miseczkę pokrojonej w kostkę białej kapusty 

- szklankę czerwonej soczewicy

- 3 łyżki oliwy 

- 2 łyżki sosu sojowego 

- płaską łyżeczkę soli, garam masali, kurkumy w proszku, tymianku, rozmarynu, ewentualnie ziół prowansalskich czy oregano (jak masz to świeżych po troszku)

- 4 łyżki prażonego słonecznika i pestek dyni

Ugotuj najpierw bulion z cebulą, kapustą i przyprawami  i soczewicą w kilku szklankach wrzątku (około 10-15 minut, do miękkości warzyw i soczewicy). Dodaj buraki pokrojone w kostkę i prażone pestki, następnie miksuj do uzyskania ulubionej konsystencji (ja lubię niejednorodną).

Pyszny, pożywny krem można  jeść bez dodatków lub z grzankami z kwaśnego chleba, czy też z ulubionym ryżem. Czasem z natką kolendry i mleczkiem kokosowym.

Smacznego. :)





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomidorowa pasta z białej fasoli, podpłomyki, chrupiąca sałatka

Różowo żółte curry z cukinii, soku z buraka, cieciorki i lubczyku z makaronem

Pysznie prosta pasta z cieciorki, marchewki i buraka do chleba