Krem z buraków, kapusty i soczewicy czerwonej.
Dwa składniki, które bardzo lubię łączyć i zamieniać w gęstą zupę - krem, to buraki i soczewica czerwona.
Soczewica służy mi jako źródło białka w mojej diecie wege i jako cudny zagęszczacz dań, szybko gotujacy się, bo tylko 10 min, którego nie trzeba namaczać, a tylko wypłukać.
Potrzebujesz kilku składników na spory gar gęstej zupy:
- ugotowanych wcześniej na parze 5 buraków
- dużą cebulę
- miseczkę pokrojonej w kostkę białej kapusty
- szklankę czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- płaską łyżeczkę soli, garam masali, kurkumy w proszku, tymianku, rozmarynu, ewentualnie ziół prowansalskich czy oregano (jak masz to świeżych po troszku)
- 4 łyżki prażonego słonecznika i pestek dyni
Ugotuj najpierw bulion z cebulą, kapustą i przyprawami i soczewicą w kilku szklankach wrzątku (około 10-15 minut, do miękkości warzyw i soczewicy). Dodaj buraki pokrojone w kostkę i prażone pestki, następnie miksuj do uzyskania ulubionej konsystencji (ja lubię niejednorodną).
Pyszny, pożywny krem można jeść bez dodatków lub z grzankami z kwaśnego chleba, czy też z ulubionym ryżem. Czasem z natką kolendry i mleczkiem kokosowym.
Smacznego. :)
Komentarze
Prześlij komentarz