Paprykowa pasta węgierska, ostra w trzech obiadowych odsłonach.
Potrzebowałam zmiany, produktu od dawna nieobecnego w kuchni, charakterystycznego. Dorwałam pastę wegierką ostrą w sklepie (Rolnika, naprawdę dobra!). Paprykowy, skoncentrowany, iście jesienny smak. Smacznie, i pięknie rozwinął się ten temat na talerzu.
Powstały w ciągu 3 dni szybkie obiady.
Pierwszy to sentymentalny powrót do kotletów sojowych i farfalle, czyli makaronowych kokardek (z mąki razowej). Treściwy, niemdły gulasz.
Drugi to ultra szybka zupa z czerwonej soczewicy i kapusty pekińskiej, co się sama robi. Pikatna i aromatyczna polewka.
A trzeci obiad resztkowy. Dodajesz do zupy, co się ostała z wczoraj, brokuła z pary. Uzyskujesz gulasz warzywny i pożywny do ryżu. Uroczy, bo z prażonym sezamem.
GULASZ Z KOTLECIKAMI SOJOWYMI do kokardek powstał z:
- paczki kotletów sojowych
- dużej czerwonej cebuli
- średniej cukini
- pomidorów pelati z puszki
- łyżki ostrej, paprykowej pasty węgierskiej
- ząbka czosnku
- łyżeczki rozmarynu, kuminu, papryki słodkiej proszku, czarnego pieprzu
-2 łyzek oleju np. słonecznikowego
Namaczasz kotleciki we wrzątku na 10 min. Kroisz cebule w pióra i siekasz czosnek, i dusisz na dużej patelni, na oleju z wszystkimi dodatkami, decydującymi o smaku.
Dodajesz po zeszkleniu cebuli, pokrojoną cukinie, delikatnie podlej wodą i przykryj, czekasz aż zmieknie. Po czym wrzucasz odsączone i pokrojone kotleciki. Niech się napiją sosu z patelni.
Po kilku minutach dorzucasz pomidory z puszki. I znowu dajesz czas na połącznie się smaków na patelni. Odpowiednio solisz, pamiętaj, że pasta paprykowa może być słona. Daj czas gulaszowi na połączenie smaków, gdy stygnie.
Przygotuj wtedy makaron. I gotowe.
Do AROMATYCZNEJ ZUPY potrzebujesz:
- szklanki czerwonej soczewicy
- dużej czerwonej cebuli
- kilka liści kapusty pekińskiej
- średnią marchewkę
- 2 łyżek koncentratu pomidorowego
- łyżki ostrej, paprykowej pasty węgierskiej
- ząbka czosnku
- łyżeczki rozmarynu, kuminu, papryki słodkiej proszku, czarnego pieprzu
-2 łyżek oleju np. słonecznikowego
Przepłucz soczewicę w garnku. Dodaj przyprawy i pastę paprykową, posiekany ząbek czosnku i olej. Zalej czajnikiem
wrzątku. I po kolei krój i dodawaj warzywa, marchewkę, cebulę, kapustę. Gotuj aż warzyw zmiękną. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy.
Jedz np. makaronem z wczoraj, grzankami z nieświeżego chleba.
GULASZ Z BROKUŁEM nie wymaga wiele wyjasnień. Dnia następnego, gdy ostanie Ci się zupa, dodaj brokuły gotowane na parze i prażonego sezamu, ugotuj ryż i ciesz się kolejnym prostym, niepracochłonnym, pożywnym daniem, które umili Ci słotę jesienną.
Komentarze
Prześlij komentarz