Chrupiącą sałatka z wodorostów, ogórka i papryki




Nie piekę, raczej gotuję, a lubię,  gdy chrupię, dlatego często pestki prażę.

By przyjemnie chrupało i olejki eteryczne wydzielało przygotowałam najpierw sezam na patelni. 

A potem powstał pomysł, by go dodać go do sałatki z wodorostami wakame. 

Potrzebujesz do tej szybkiej przystawki:
- garść namoczonych i odsączonych wodospadów (mocz w ciepłej wodzie, gdy prażysz sezam)
- ogórka świeżego (nie obieram)
- czerwoną małą paprykę (nawet pół)
- łyżkę oleju słonecznikowego
- łyżkę sosu sojowego
- dodatku ostrego np. 1/3 łyżeczki harrisy
- łyżkę płaską prażonego sezamu
- odrobinę miodu lub syropu z daktyli, agawy (ja dodałam zamiast aromatyczny fermentowany "Mix na odporność", Żywyferment.pl, cudowne połączenie świeżej kurkumy, imbiru, miodu, czosnku, pieprzu czarnego i chyba czarnuszki) 

Namaczam najpierw wodorosty w ciepłej wodzie, w tym czasie podprażam sezam. Odsączam wodorosty na sitku.
Następnie kroję świeżego ogórka na cienkie talarki, paprykę w kostkę.  Mieszam wszystkie składniki w miseczce. W słoiczku szejkuję olej z harrisą oraz łyżeczką płaską "Mixu na odporność"  i polewam sałatkę a na koniec polewam sosem sojowym (jasnym). 
Możesz dodać kilka kosteczek świeżego tofu i szczypiorku. 

Jem bez zawahania, od razu. Świeża najlepiej smakuję. 







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomidorowa pasta z białej fasoli, podpłomyki, chrupiąca sałatka

Pysznie prosta pasta z cieciorki, marchewki i buraka do chleba

Pomidorowo - rozmarynowy gulasz z kapustą i soczewicą