Chrupiącą sałatka z wodorostów, ogórka i papryki
By przyjemnie chrupało i olejki eteryczne wydzielało przygotowałam najpierw sezam na patelni.
A potem powstał pomysł, by go dodać go do sałatki z wodorostami wakame.
Potrzebujesz do tej szybkiej przystawki:
- garść namoczonych i odsączonych wodospadów (mocz w ciepłej wodzie, gdy prażysz sezam)
- ogórka świeżego (nie obieram)
- czerwoną małą paprykę (nawet pół)
- łyżkę oleju słonecznikowego
- łyżkę sosu sojowego
- dodatku ostrego np. 1/3 łyżeczki harrisy
- łyżkę płaską prażonego sezamu
- odrobinę miodu lub syropu z daktyli, agawy (ja dodałam zamiast aromatyczny fermentowany "Mix na odporność", Żywyferment.pl, cudowne połączenie świeżej kurkumy, imbiru, miodu, czosnku, pieprzu czarnego i chyba czarnuszki)
Namaczam najpierw wodorosty w ciepłej wodzie, w tym czasie podprażam sezam. Odsączam wodorosty na sitku.
Następnie kroję świeżego ogórka na cienkie talarki, paprykę w kostkę. Mieszam wszystkie składniki w miseczce. W słoiczku szejkuję olej z harrisą oraz łyżeczką płaską "Mixu na odporność" i polewam sałatkę a na koniec polewam sosem sojowym (jasnym).
Możesz dodać kilka kosteczek świeżego tofu i szczypiorku.
Jem bez zawahania, od razu. Świeża najlepiej smakuję.
Komentarze
Prześlij komentarz