Curry z dynią hokkaido, papryką i ziemniakami.
No way, no waste! Nie ma mowy, nie zmarnuję przecież ziemniaków z wczoraj.
Nabiorą aromatu w gęstym i pikatnym curry z dynią hokkaido, papryką i cebulką czerwoną.
Potrzebujesz:
- kilka ziemniaków z wczoraj, moje ostały się po ugotowaniu na parze ( wolę obierać skórkę po ostygnięciu)
- małą dynie hokkaido
- dużą lub dwie mniejsze cebule czerwone
-paprykę czerwoną
-łyżkę oleju roślinnego
-pół szklanki mleczka kokosowego
-czerwoną lub żółtą pastę curry (zamiast można dodać curry w proszku, ostrą i słodką paprykę w proszku)
- łyżkę prażonego sezamu, ewentualnie natkę pietruszki lub kolendry
Najpierw podduś cebulę pokrojoną w kostkę na oleju z pastą curry, po chwili dodaj pokrojoną w kostkę dynię i paprykę, dolej pół szklanki wody, niech się poddusi pod przykrywką około 10-15 minut, zamieszaj kilka razy.
Jak składniki zmiękną dodaj mleczka kokosowego. Podduś chwilę, wyłącz gaz i pozostaw na kilka minut, niech curry ostygnie, co uwypukli smak.
W tym czasie przygotuj ulubione węglowodanowe lub białkowe tło do gulaszu.
Zamiast ryżu basmati czy jaśminowego może dla odmiany bogaty w białko makaron z soczewicy, ciecierzycy albo zielonego groszku.
Ja zdecydowałam się tym razem na makaron z groszku, realizując w znaczącym stopniu zapotrzebowanie na białko.
Do curry możesz dodać fasolkę białą wcześniej ugotowaną. Wtedy pysznie smakuje to danie z sypkim ryżem.
Posyl,jeśli lubisz, danie prażonym sezamem, natką kolendt lub pietruszki.
Smacznego. ;)
Komentarze
Prześlij komentarz