Pasta z jarmużem i czerwoną cebulą oraz suszonymi śliwkami.


Penne będziesz bene. Z jarmużem, czerwoną cebulką i śliwką. Niech przebija aromat rozmarynu. 

To mój dzisiejszy dzień comfort food. A najwspanialsze jest to, że komfort daje mi też czas przygotowania. To czas gotowania wody i makaronu.

Wstawiam Cię zatem penne orkiszowe (na 10 min) i przygotowuję do Ciebie pozostałe ingrediencje. 

Potrzeba do farszu (dla dwóch osób):

- 3 garści jarmużu bez łodyg

- 2 pomidory np. pelati

- ząbek czosnku

- dwie średnie cebule czerwone

- garść suszonych śliwek

-  łyżeczka suszonego rozmaryny

- 2 -3 łyżki oleju 

- 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego (zamiast soli)

- porządna szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu 

- łyżka prażonych pestek słonecznika

Najpierw łączę na dużej patelni olej i sos sojowy oraz rozmaryn. Chwilę podgrzewam. Na to wrzucam pokrojone w pióra cebule oraz posiekany czosnek i pokrojone suszone śliwki. Niech się cebula lekko zeszkli. Mieszam i dodaje pokrojone w talary pomidory (jeśli wolisz, wcześniej sparzone i obrane). Chwilę mieszam i wrzucam jarmuż. Dodaję odrobinę wody. Pod przykrywką duszę przez moment. Chcę tylko wymieszać z sosem jarmuż, sparzyć go, ale nie ugotować (ma nadal mieć żywy, zielony kolor). 

I gotowe. Synchronicznie makaron i farsz do niego. 

Posypuję na koniec pestkami, jako że jestem z #teamprażonysłonecznik ;) 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomidorowa pasta z białej fasoli, podpłomyki, chrupiąca sałatka

Pysznie prosta pasta z cieciorki, marchewki i buraka do chleba

Pomidorowo - rozmarynowy gulasz z kapustą i soczewicą